Založ si blog

Kapitola 442: Venezuela

Neviem či sa táto správa dostala do všetkých médií, ale vraj sa jedna krajina mieša do politických záležitosti druhej krajiny. Žiaľ bohu sa nejedná o Ruské boty alebo falošné účty na Twitteri ktoré ovplyvňujú voľby v USA, v krajine v ktorej demokratická väčšina si zvolila ženu za prezidentku. Nie. Reč je o Venezuele a tento krát sa USA zas raz ocitla v pozícii liberujúcej veľmoci. Keby demokracia bola olympijský šport, tak by USA obsadzovali prvú, druhú aj tretiu pozíciu, pravidelne ako tikot švajčiarských hodiniek. Nezaoberajme sa však vtipmi a poďme k podstate článku.

Podlá najnovších sprav, USA neuznáva demokraticky zvoleného prezidenta Madura, ktorý získal minulý rok 67,8 % hlasov. To je omnoho viac ako získal Trump, Mayova alebo Macron, a o presne 67,8% viac ako získal Guaido, nový Venezuelský prezident podľa Trumpa. Neuznanie prezidenta je jedna vec, nedovoliť štátu vziať si späť 550 miliónov dolárov v zlate z Banky Anglicka, je však druhá. Ekonomické sankcie voči štátu ktorý zažíva nedostatok potravy, infláciu a nárast kriminality je už trošku nehumánne, aj keď treba brať do úvahy, že žijeme vo svete v ktorom Saudská Arábia môže predsedať ľudskoprávnej rade UN, takže humánnosť je asi koncept ktorý je ohybný ako vrcholový gymnasta. Každopádne je toto konflikt, ktorý sa radí medzi ďalšie nútené zmeny režimu, a pri tejto príležitosti si myslím že by sme si mali nejaké tie základne fakty pripomenúť.

Čísla neklamú

Myslím si že mnoho z vás sa už stráca v počtoch “demokratických” prevratov a pokusov o prevraty, a preto by som rad, ako vášnivý štatistik, predložil jasné čísla ktoré pochádzajú zo samého “epicentra demokracie”, presnejšie z Congressional Center for Research. Z tohto 47 stranového zoznamu použitia amerického vojska mimo americkú pôdu, sa dajú vyčítať nasledovne čísla:

  • Celkový počet operácii amerických vojsk od roku 1800 = 441

  • Počet operácií za obdobie 2000-2018 = 156

Najzaujímavejšie sú štatistiky keď si rozdelíme históriu vojenských zásahov na 50 ročne bloky. Zistíme, že zatiaľ čo v rokoch 1800-1849 bolo takýchto zásahov “iba” 39, každým 50-ročím tieto čísla rástli na 60, 70 a 116. Čo je však úplne dych berúce je fakt, že za ostatných 18 rokov toho Američania stihli viac než dosť a majú na konte krásne číslo 156. Tomuto sa hovorí exponenciálny rast milý čitatelia, no nádhera.

Štatistika po druhé za 50

Ak vás nezaujíma história, tak sa možno pýtate načo by preboha USA chcelo ovplyvniť udalosti vo Venezuele, krajine ktorá je chudobná, teraz už aj na Latinskoamerické pomery. Odpoveď je jednoduchá. Presnejšie sa skrýva v tabuľke krajín s najväčšími ropnými rezervami na svete. V top 5 nájdete známe tvare v podobe Iraku a Iránu, krajiny v ktorej Američania boli a sú aktívny dodnes, ale prvú priečku jasne obhajuje Venezuela. Tá ma presnejšie toľko ropy koľko Irak a Irán dokopy. Zhodou okolností je ropa považovaná za najlepšie platidlo za kvalitnú, dovozovú demokraciu z dielne USA.

Suverenita nadovšetko

Do fungovania cudzieho štátu sa ťažko vidí, a preto nemienim obhajovať politiku Madura, ktorý z veľkej časti len kopíruje politiku svojho predchodcu a učiteľa, Cháveza. Čo však viem, a čo každý laik vie spozorovať je fakt, že dosadenie nezvoleného pešiaka namiesto demokratického prezidenta sa nenazýva demokracia, ale diktatúra. Na podobné „huncútstva“ sme si už zo strany našich amerických partnerov zvykli, ale stále zarážajúci je lokajsky postoj Európskych štátov ktoré tieto choré dobrodružstvá podporujú. Dokedy bude EU brániť záujmy USA netušíme, a zostáva nám len dúfať, že nie sme ďalší strategický ciel na dovoz demokracie, lebo ak áno, tak by som radšej bral tých botov na Twitteri z Ruska.

Pre záujemcov pripájam originál .pdf z ktorého štatistiky pochádzajú.

V Británii demokracia, v Turecku diktatúra

09.05.2019

Je fascinujúce pozorovať dvojité štandardy Európskych štátov a štátnikov v rôznych témach, prevažne v zahraničnej politike. Či už sa jedná o Rusko, Izrael, Venezuelu alebo USA, môžeme si byť istí, že jednotný meter aplikovaný nebude. Kým EU tlačí na Srbsko aby akceptovalo Kosovo ako samostatný štát, avšak zároveň odsudzuje anexiu Krymu, zatiaľ čo bojuje proti [...]

Každý život má svoju cenu. Aj Assangeov…

11.04.2019

Každý život má svoju cenu. Bodaj by to tak nebolo ale taka je krutá realita. Dneskajšie vydanie Assangea je tomu len dôkazom. Ak chcete zistiť tú jeho, tak sa pozrite na sumu 3-ročnej pôžičky pre Ekvádor od IMF (kontrolovaná USA), ktorú dostali tento pondelok. Ani smiešne ubezpečenie verejnosti že ho Briti nevydajú do štátu, kde je trest smrti, nezachráni charakter [...]

Americká báza na Slovensku? Nie ďakujeme!

28.02.2019

Nechcem Vás poúčať o dejinách našej malej krajiny, ale Slovensko zvádzalo boj o svoju slobodu a suverenitu dlhé roky. Práve preto by sme si mali túto vzácnosť, ktorú nemajú všetky národy na svete, ceniť a snažiť sa ju zachovať. Ak sa tu však postaví Americká základňa, ako sa povráva v kuloároch, že je predmetom rokovaní MZVEZ s USA (čo iba potvrdzuje agresívna [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Frederik Mitev

Čísla, fakty, názory.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 19038x
Priemerná čítanosť článkov: 3173x

Autor blogu

Kategórie